čtvrtek 10. prosince 2015

Základní metody vědecké práce


Většina biologických výzkumů začíná pozorováním. Pozorování je historicky nejstarší, ale stále nejpoužívanější metoda získávání výchozích biologických dat (adekvátní relevance). Předmětem pozorování může být konkrétní organismus (jedinec), jeho část, fyziologický proces, výskyt či chování studovaného organismu na stanovišti apod. Naše smysly přitom mohou být doplněny respektive „vylepšeny“ různými přistroji (lupa, mikroskop, fotoaparát aj.). Podle velikosti pozorovaných objektů lze rozlišit tři základní úrovně (oblasti):

- makroskopická – pozorovatelná pouhým okem (přičemž rozlišovací schopnost lidského oka činí asi 0,2 mm);

- mikroskopická – pozorovatelná světelným mikroskopem (přičemž rozlišovací schopnost ve viditelném světle je asi 0,0002 mm);

- submikroskopická – pozorovatelná elektronovým mikroskopem (rozlišovací schopnost několik nanometrů, 1 nm = 10 na -6 mm)

Pozorování vyvolá zpravidla řadu otázek. Pro jejich zodpovězení je významné formulovat pracovní hypotézu. Aby bylo možné její správnost ověřit, je dobré z ní nejdříve vyvodit jednu i více logických předpovědí (predikcí), které lze ověřit (testovat) experimentálně. Pokus (experiment) je stěžejní výzkumnou metodou sloužící k ověření (verifikaci) stanovené hypotézy. Přitom významným rysem jakéhokoli vědeckého pokusu je jeho opakovatelnost. Pokud se jediná předpověď ukáže jako chybná, musí být daná hypotéza zamítnuta jako nesprávná.

fExperimentálně ověřená hypotéza je TEORIE.

Žádné komentáře:

Okomentovat